Zwangerschap
De eerste drie maanden van de zwangerschap worden alle organen en systemen van een baby aangelegd. In de vierde tot en met de negende maand staat verdere groei centraal. Deze processen maken dat de behoefte aan voedingsstoffen tijdens de zwangerschap toeneemt. Het is belangrijk om als zwangere iedere dag voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en zo min mogelijk te worden belast met schadelijke stoffen. Maar ook bij een kinderwens is gezond zwanger worden van belang. Een gezond gewicht vergroot de kans op een gezonde zwangerschap met minder kans op zwangerschapscomplicaties zoals hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging of zwangerschapsdiabetes. Ook zorgt een gezond gewicht voor een gezonder kind, met minder risico op aandoeningen zoals diabetes type 2 of overgewicht op latere leeftijd.
Zwangerschapsdiabetes
Sommige vrouwen krijgen zwangerschapsdiabetes, een tijdelijke vorm van diabetes. Het komt voor bij 2-10% van alle zwangerschappen en wordt vastgesteld door een glucose tolerantie test (GTT). Door hormonen reageert het lichaam dan niet goed op insuline en blijft de bloedsuiker te hoog. De symptomen zijn meestal vaag, zoals veel dorst en veel plassen. Door de zwangerschapsdiabetes kunnen vervelende complicaties optreden en heeft de baby een verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes op latere leeftijd. Het volgen van een speciaal dieet is hierbij belangrijk. Dit kan ervoor zorgen dat te hoge bloedsuikerwaarden verder worden voorkomen.
Wil je begeleiding bij een gezonde voeding en leefstijl tijdens de zwangerschap? Heb je specifieke wensen naar aanleiding van je voeding, bijvoorbeeld voor suppletie of bij een vegetarische voeding? Heb je last van misselijkheid, excessieve gewichtstoename, eetbuien, zwangerschapsdiabetes of –hypertensie?