Mindfulness & Ademwerk bij PDS

‘Besteed liefdevolle aandacht aan je buik’

Heb je last van Prikkelbaardarmsyndroom (PDS) en is stress een van de oorzaken? We raden het je aan om naast de begeleiding van onze diëtisten een traject bij de Mind Heart Praktijk te volgen.

Stress reductie en PDS

Een onderzoek van Harvard ontdekte dat mindfulness en een gecontroleerde adem de symptomen van het prikkelbare darmsyndroom (PDS) kan verzachten en de gezondheid van je spijsvertering kan verbeteren. Je buik is een gevoelige plek. Je leert in dit traject hoe je met mindfulness en ademwerk op een liefdevolle manier aandacht kunt besteden aan je buik. Door de adem zal je fysieke pijn, spanning, stress, emoties de ruimte geven en dieper ontspannen wat de klachten doet verminderen.

Stress reductie naast een gezonde, natuurlijke voedingsstijl blijkt een van de beste factoren te zijn waar je buikklachten door verminderen. De invloed van stress maakt dat je brein pijnsignalen erger oppakt en extremer laat voelen, waardoor je onbewust minder diep en ontspannen gaat ademhalen, en je vervolgens energie ophopingen krijgt in je weefsels en met name je darmen zijn hier extra gevoelig voor.

We kijken ook naar de emotionele oorzaak van PDS. Angst en stress als onderliggende oorzaak bij PDS geeft vaak krampen, obstipatie en periodes van diarree. Je buik is waar je het leven verwerkt, waar je niet alleen je voedsel maar ook je ervaringen verteert. Als we dat niet genoeg doen blijft er emotie vastzitten in onze buik. Spanning, stress en (oude) emoties worden/zijn niet goed verwerkt. Tijdens dit traject leer je hier op een liefdevolle manier aandacht aan te geven om de klachten te verminderen.

Dit traject is echt iets voor jou als…

 • Je stress in je leven en lichaam wilt verminderen
 • Je het gevoel hebt dat je alles al hebt geprobeerd maar de klachten blijven
 • Je intuïtief voelt dat je op emotioneel niveau hulp nodig hebt
 • Je op zoek bent naar praktische handvatten en oefeningen om te integreren in je dagelijks leven
 • Je niet alleen wilt praten en open staat voor mindfulness en ademwerk

Wat kun je verwachten?

 • In de sessies bepreken we hoe mentale en fysieke stress werkt en hoe je hiermee om kunt gaan
 • We bespreken welke situaties en gebeurtenissen bij jou stress triggeren
 • We kijken naar oude gebeurtenissen waarin je veel stress hebt ervaren zodat je dit (mentaal en fysiek) kunt verwerken en dieper kunt ontspannen
 • Je leert mindfulness te beoefenen waardoor je op een fijne manier in contact kan komen met je lichaam, buik en emoties.
 • Je zal leren hoe je met mindfulness dagelijkse stress en emoties in je lichaam kunt opmerken en releasen. Dit zorgt voor meer vertrouwen en ontspanning
 • We onderzoeken je ademhaling. Verkeerd ademen is een vorm van stress en kan darmklachten verergeren. We werken aan het verbeteren van je ademhalingspatroon. Door mindfulness leer je weer bewust te ademen en met ademwerk ruim je oude blokkades (stress en emoties) op waardoor je ademhaling zich automatisch verbeterd.

Interesse?

Maak gerust gebruik van een gratis kennismakingsgesprek om te bespreken of deze behandeling bij jou past. Stuur een e-mail naar info@foodmindstudio.nl en we nemen contact met jou op.

Locatie, duur en kosten

Dit traject kun je op locatie van onze Food Mind Studio aan de Rhijnvis Feitstraat 1 in Amsterdam volgen.

De behandeling duurt minstens 4 maanden, waarbij er ongeveer om de week gesprekken plaatsvinden

Het tarief voor voor de MIND consulten bedraagt 630 euro (basistraject: 6 sessies van 1 uur).

De kosten voor de Food consulten bedragen 239 euro (intake van 1 uur en 3 vervolgconsulten van 30 minuten). De Food consulten vallen onder de basisverzekering. Je kan ervoor kiezen de factuur voor de Food consulten in te dienen bij je zorgverzekeraar (let erop dat deze kosten wel van je eigen risicio afgaan als je deze nog niet hebt gebruikt).