Ayurvedische voeding: een holistische benadering van eten

Ayurvedische voeding

Zittend werk, hoge werkdruk, hoge verwachtingen en veel prikkels van onder meer Whatsapp, Netflix, mails en stadsleven. In onze leefstijl hebben we hier steeds meer mee te maken. Dit kan stress veroorzaken.

Door stress raakt onze natuur (ieders persoonlijke kenmerken, lichaamsbouw, stofwisseling) uit balans. Dit kan weer zorgen voor schommelingen in het hormoonstelsel. Zo zien we tegenwoordig veel klachten als emotionele stress, PMS, vruchtbaarheidsproblemen en schildklierafwijkingen. Ook komen door al het zitten lage rugklachten veel voor.

Ik merkte binnen de praktijk dat er behoefte was aan meer diepgang voor mensen die gezond voedingsadvies willen hebben. Ook vanuit mijn persoonlijke interesse voor yoga en voeding zocht ik naar spirituele verdieping op gebied van voeding. Daarom besloot ik een paar jaar geleden om me te verdiepen in de ayurvedische voedingsleer.

Goede voeding kan enorm helpen bij stress. De voedingswetenschap kan stug zijn en is vaak gefocust op losse elementen. Ayurveda is allesomvattend. Het gaat over wat je eet, hoe je eet, hoe je je spijsvertering aanwakkert, je slaapritme, yoga, mindfulness, en nog veel meer. Enorm holistisch dus.

Ayurveda is een oeroude geneeswijze uit India en betekent letterlijk de ‘wetenschap van het leven’. Ayurveda is het zusje van yoga en omvat voeding- en leefstijladviezen om tot een gezond, lang en gelukkig leven te komen. Veel van de huidige en veel jongere, Westerse geneeskunde is gebaseerd op de Ayurveda.

Wij bieden binnen praktijk Food Mind Body ayurvedische voedingsconsulten. Food Mind Body is de ideale plek om ayurveda te praktiseren. De praktijk staat onder andere voor aandacht voor alle aspecten die zorgen voor een gezonde leefstijl en alle professionals werken vanuit een holistische visie. Met aandacht voor gezonde voeding, beweging en aspecten van de mind dragen we graag bij aan het herstel van eventuele disbalansen.

Tijdens de ayurvedische behandeling komen we er aan de hand van een analyse achter wat iemands natuur is. We kijken naar eet- en leefpatroon en eventuele fysieke en mentale klachten (zoals stress, darmklachten, vermoeidheid, overgewicht). Er worden voedings-, kruiden-, en leefstijladviezen gebaseerd op de persoonlijke natuur en de ayurvedische geneeswijze gegeven. Ook wordt een guide met een ayurvedisch voorbeeld dagmenu en heerlijke traditioneel ayurvedische recepten meegegeven.

Tussendoor kunnen alle soorten voedingsvragen (ook niet-ayurvedisch) worden besproken.