Hormonale disbalans

Dietist hormonale disbalans

Een gezonde hormonale balans is essentieel voor het welzijn en gezondheid van ons lichaam.  Hormonen spelen namelijk een cruciale rol bij tal van processen, zoals metabolisme, energieniveau, humeur, vruchtbaarheid en veel meer. Helaas kunnen er ook verschillende factoren leiden tot een verstoring van de hormoonspiegels. Hierdoor kan een hormonale disbalans ontstaan.

Hormonen zijn signaalstoffen die we aanmaken om allerlei lichaamsfuncties te regelen. Soms raakt deze aanmaak verstoord. Dan kan het zijn dat er te veel of juist te weinig van een bepaald hormoon wordt aangemaakt. In dat geval spreken we van hormonale disbalans. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld het uitblijven van de menstruatie/vruchtbaarheidsproblemen bij PCOS (polycysteus ovarium syndroom) of ongewenste gewichtstoename bij schildklierafwijkingen zoals hypothyreoïdie (een trage schildklier) of de menopauze (overgang). De oorzaak van een hormonale disbalans kan soms lastig te achterhalen zijn. Maar één ding is zeker, en dat is dat een gebalanceerde leefstijl de werking van hormonen goed doet en dus bij kan dragen aan (herstel van) een gezonde hormoonbalans.

Is jouw voeding wel evenwichtig? Krijg je alles binnen om jouw lichaamsfuncties optimaal hun werk te laten doen? Neem je regelmatig tijd voor ontspanning? Dit zijn voorbeelden van leefstijl factoren die een rol kunnen spelen bij de werking van hormonen in jouw lichaam.

Graag helpen de diëtisten van FoodRebel jou verder om balans op gebied van voeding en leefstijl terug te vinden, en zo de balans van jouw hormonen ten goede te komen.

Maak direct een afspraak via deze link met een van onze diëtisten.