Suiker: Wat doet het met het lichaam?

Zout voeding

Wist je dat in 100 gram ketchup soms al 22 gram suiker zit? Dat zijn 5/6 suikerklontjes! Ketchup is dan ook nog eens een product waar je het misschien niet van verwacht, moet je nagaan in hoeveel voeding eigenlijk suiker zit. Niet voor niets dat er best wel wat oordelen zijn over deze zoetmaker. 

Wat is suiker?

Suiker is een stof die van nature voorkomt is voeding, zoals: mais, fruit, melkproducten, suikerriet en suikerbiet.  Van suikerbiet wordt kristalsuiker gemaakt. Kristalsuiker wordt veel toegevoegd aan bewerkte voeding, zoals: chocolade, koekjes, snoep en frisdrank. Naast suiker bestaat er natuurlijk ook nog siroop, stroop en honing. Dit bestaat ook voornamelijk uit suiker. Omdat een groot deel van de suikerinname afkomstig is van kristalsuiker, wordt dat af en toe als voorbeeld genomen.

De functie van suiker

Om de functie van suiker te begrijpen is het goed om te weten dat suiker eigenlijk gewoon een koolhydraat is. Alle koolhydraten uit jouw voeding worden op dezelfde manier in het lichaam afgebroken tot glucose. Het lichaam ziet dan ook geen verschil tussen kristalsuiker of bijvoorbeeld honing. Glucose levert energie aan ons lichaam en is dus nodig voor het vervullen van allerlei lichaamsfuncties. Kristalsuiker geeft het lichaam dus wel energie, maar het bevat daarnaast geen vitamines en mineralen. Het levert dus naast energie, geen andere gezondheidsvoordelen op.

Daarbij is kristalsuiker een snelle koolhydraat. Dat wil zeggen dat je er snel energie van krijgt, maar dat je er ook snel weer een dipje van krijgt. Dit herken je vast wel als je tijdens een lekker avondje Netflix een hele zak M&M’s hebt leeggegeten. In eerste instantie word je heel actief, maar na een tijdje kak je net zo hard weer in. De bloedsuikers zijn snel gestegen en daarna zo snel weer gaan dalen dat je een after dinner dipje hebt.

Huidige consumptie vs. Het advies

De voedselconsumptiepeiling van het RIVM laat zien dat wij in Nederland gemiddeld 60 gram (dat zijn ong. 15 suikerklontjes!) per dag aan toegevoegde suikers eten. Daar zitten de suikers die bijvoorbeeld van nature in fruit of melk zitten nog niet eens bij.

Er is voor suiker geen maximale inname, omdat hier volgens de Gezondheidsraad nog te weinig bewijs voor is. De gezondheidsraad zegt wel dat suiker niet de beste bron van koolhydraten is, maar dat je beter koolhydraten uit andere voeding zoals zetmeel (aardappel, pasta, brood etc.) kan halen. Daarbij kan suiker wel bijdragen aan een aantal gezondheidsrisico’s. Het is daarom goed om wel uit te kijken met de inname ervan.

Suiker en overgewicht

Het RIVM laat zien dat in 2019 ruim 50% van de Nederlanders matig of ernstig overgewicht had. Je kunt je misschien voorstellen dat deze cijfers niet erg positief zijn. In hoeverre draagt suiker hieraan bij? Een cardioloog van het Amerikaanse John’s Hopkins instituut verteld dat suiker niet bewezen de reden is voor de obesitas epidemie in Amerika, maar dat suiker wel een hele belangrijke rol speelt bij het ontwikkelen van overgewicht.

Suiker levert calorieën, namelijk zo’n 400 per 100 gram. Het levert daarnaast geen voedingstoffen en vezels en geeft daarom ook een minder verzadigd gevoel. Door structureel te veel calorieën te eten, kan overgewicht ontstaan. Bij een hoge inname aan suikerhoudende voeding en dranken, is de kans groot dat er dus ook een teveel aan totaal calorieën wordt ingenomen. Het structureel innemen van te veel calorieën kan voor overgewicht zorgen. Op het moment dat iemand overgewicht heeft, is de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 een stuk hoger. Om de kans op overgewicht en alle bijbehorende risico’s zo laag mogelijk te houden, is het dus goed om onder andere te letten op de suikerinname.

Heb jij het idee dat je te veel (verborgen) suiker binnenkrijgt en zou je graag een gezonder voedingspatroon willen? De diëtisten van FoodRebel staan voor je klaar!