Tips voor het minderen van vlees

Diëtist

Vegetarisch eten is allang niet meer voor dat ene geitenwollensokkentype. Minder vlees eten wordt niet meer gezien als ‘raar’, er wordt zelfs geadviseerd om je te houden aan een maximum hoeveelheid vlees. Voor ons klimaat is het heel goed om een beetje te minderen en vegetarisch eten past ook prima is een gezond eetpatroon. Toch hoor je nog vaak vragen voorbijkomen als: hoe krijg je dan je eiwitten binnen? Loop je dan geen tekorten op van bepaalde vitamines? Hieronder vind je wat informatie om je te helpen bij het minderen van je vleesinname. 

Eiwitten

Vlees bevat veel eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk bij het optimaal functioneren van je lichaam. Voor een gezond en volledig eetpatroon is het dus zeker belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Toch kun je ook voldoende eiwitten halen uit andere producten. Bijvoorbeeld: eieren, peulvruchten en noten. Het afwisselen en combineren van verschillende alternatieve eiwitbronnen is key!

Vitamines en mineralen

Wanneer je minder of geen vlees eet is het handig om te zorgen dat je wel voldoende vitamine B12, B1 en ijzer binnenkrijgt. Deze vitamines en mineralen zijn ook prima uit andere producten te halen, zoals: peulvruchten, bepaalde vleesvervangers (aan sommige vleesvervangers zijn extra vitamines toegevoegd), noten, pinda’s en pitten. Een diëtist kan je goed begeleiden op dit gebied, zo voorkom je dat je geen tekorten oploopt. Dit geldt vooral  voor mensen die (bijna) helemaal geen vlees meer eten of zelfs veganistisch eten.

Wel of geen vleesvervangers?

Als je een dagje geen vlees wil eten kan het een goede optie zijn om een vleesvervanger te kopen, maar het is niet noodzakelijk. Tegenwoordig zijn er heel veel lekkere vleesvervangers te koop, die toch het idee van vlees geven. Je hebt ze van burgers, tot schnitzels en van worstjes tot gehakt. Als je een vleesvervanger koopt kan het wel goed zijn om te letten op het volgende: Is er extra vitamine B12, B1 en/of ijzer aan toegevoegd? Hoe meer van deze vitamines en mineralen zijn toevoegt, hoe beter de vleesvervanger ook daadwerkelijk is als vervanging van vlees. Eet je gewoon één dagje geen vlees, dan is dit weer minder belangrijk om op te letten.

Tips om het makkelijker te maken

  • Vleesvervangers

De keuze is reuze, dus er zit vast iets tussen wat jij lekker vindt. Daarbij geven sommige vleesvervangers echt het idee van vlees en hoef je het dus ook niet echt te missen.

  • Stapje voor stapje

Begin met één dagje in de week en breid dit eventueel uit naar meerdere dagen. Eén dag in de week is een haalbaar en overzichtelijk doel.

  • Motivatie

Een goede motivatie om minder vlees te eten kan helpen. Dus zoek eens op hoeveel water je bespaart met jouw actie. Het zal meer zijn dan je denkt en dit kan jou wellicht extra motiveren om toch een dagje over te slaan.

  • Niet gewoon weglaten

Ben je gewend om een AGV’tje te eten, laat het vlees dan niet gewoon weg. Dan wordt de maaltijd ineens een stuk saaier. Ga eerder voor een lekkere pasta, curry of maaltijdsoep. Aan deze gerechten worden vaak veel meer verschillende kruiden, groenten en andere smaakmakers toegevoegd. Daarbij mis je een stuk vlees sneller dan kleine stukjes vlees die in gerechten verwerkt zijn.

Denk je erover na om sterk te minderen of geen vlees meer te eten, maar wil je wel een volwaardig eetpatroon behouden? Dan kunnen de diëtisten van FoodRebel je daarbij helpen.