Hoe gezond is roomboter?

Roomboter gezond?

Over roomboter bestaan nogal wat verschillende verhalen. Het lijkt erop dat veel mensen overtuigd zijn van het feit dat roomboter hartstikke gezond is, want het is onbewerkt toch? Hoe dit precies zit leggen we je graag in deze blog uit. 

Wat is roomboter?

Roomboter komt qua gebruik het meest overeen met smeer- en bereidingsvetten en behoort daarom in deze categorie. Doordat het gemaakt is van gekarnde room van melk is roomboter in principe een zuivelproduct. Mensen denken vaak dat roomboter een onbewerkt product is en daarmee gezond is. Halvarine en margarine zijn volgens veel mensen bewerkt en daarmee juist ongezond. Dit klopt alleen niet helemaal, want het maken van roomboter vraagt óók om enkele bewerkingsstappen. Daarbij is het ook belangrijk om naar de samenstelling van vet te kijken, want hoe zit dat eigenlijk bij roomboter?

Veel verzadigd vet

In roomboter zit veel verzadigd vet. Verzadigd vet komt vooral voor in dierlijke producten en is te herkennen aan de hardheid van het vet. Roomboter is vrij hard/stevig bij kamertemperatuur, dus bevat het een vrij hoog gehalte aan verzadigd vet. Om je even een idee te geven: een gemiddelde roomboter bestaat voor ongeveer 60% uit verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol (slechte cholesterol). Een hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Alternatieven

Halvarine en margarine zijn daarentegen een heel stuk lager in verzadigd vet. Deze producten verhogen het LDL-cholesterol dan ook minder en geven minder risico op hart- en vaatziekten. Om de kans op hart- en vaatziekten zo laag mogelijk te houden is het verstandig om roomboter te vervangen met alternatieven, zoals: halvarine, margarine, vloeibaar bak en braad, olijf- of zonnebloemolie.

Denk dus nog even goed na voor je een klontje roomboter in de pan doet en probeer het zoveel mogelijk te vervangen.