Je schrikt wakker, springt onder de douche en voor je het weet ben je onderweg naar je werk. Of je
bent nog niet thuis en moet eigenlijk al meteen door naar de sportschool. Herkenbaar? Waarschijnlijk
voor heel veel mensen wel. Sommige dagen zijn zo druk dat je iedere minuut wel wat te doen hebt.
Het maken van gezonde en volledige maaltijden kan er dan wel eens bij in schieten. In dat geval is
meal preppen misschien wel dé oplossing!
Wat is het en hoe werkt het?
Meal preppen houdt in dat je maaltijden in voren klaarmaakt voor één of meerdere dagen. Het idee
erachter is dat je altijd een gezonde en volledige maaltijd in de koelkast of vriezer hebt liggen.
Zondag zou je bijvoorbeeld alle maaltijden kunnen klaarmaken voor de komende werkweek. Je kunt
per dag drie maaltijden klaarmaken of je kiest ervoor om alleen het avondeten te maken.
Meal preppen valt dus volledig naar jouw wens uit te voeren. Het is in ieder geval de bedoeling dat je
een moment uitzoekt waarop je wél tijd hebt en kookt voor de momenten waarop je géén tijd hebt.
Benodigdheden
Gelukkig heb je heel erg weinig nodig, namelijk:
- Een planning
Om het meal preppen goed te laten verlopen is het wel handig dat je een vast moment uitkiest
waarop je gaat koken. Daarbij zal je ook moeten plannen wat je wil koken en dus eten. Het kan
handig zijn om dit uit te schrijven en aan de hand daarvan een planning en boodschappenlijstje
te maken. Op deze manier doe je ook gericht inkopen en is de kans op voedselverspilling het
kleinst. - Bewaarbakjes
Je zult al het klaargemaakte eten ook ergens in moeten bewaren. Investeren in een paar ruime
en goede bewaarbakjes is daarom wel belangrijk! - Koelkast en/of vriezer
Als de bakjes eenmaal gevuld zijn met jouw heerlijke kookkunsten is het natuurlijk nog de
bedoeling dat ze een aantal dagen bewaard kunnen worden. Doe de bakjes daarom in de
koelkast of vries ze in als je voor meer dan twee dagen kookt.
Tips
- (af)koelen
Laat het gekookte eten eerst even afkoelen. Warm eten in de koelkast zetten is namelijk niet
echt goed voor je koelkast. Na ongeveer een halfuurtje kun je de maaltijd in de koelkast zetten. - Bewaar het niet te lang
Als je voor meerdere dagen kookt, laat het eten dan niet te lang in de koelkast staan. De eerste
twee dagen kun je prima in de koelkast bewaren, de rest mag de vriezer in. - Kijk uit met dressing
Maak je ’s avonds een salade voor de dag(en) erna, bewaar de dressing dan apart van de salade.
Als je de dressing er al overheen doet wordt de sla erg slap. - Kies het juiste bakje
Als je je eten vanuit het bakje wil opwarmen in de magnetron, dan is het zeker handig om te
checken of de bakjes in de magnetron mogen en kunnen. Wil je een bakje yoghurt meenemen
naar je werk, check dan of je bakje ook ‘lek proof’ is. Daarnaast is het handig om even uit
te zoeken of de bakjes in de vaatwasser mogen.
Wil jij meer leren over een gezonde leefstijl? De diëtisten van FoodRebel helpen je hier graag bij! Maak jouw afspraak hier!