Hormonale disbalans

Diëtist Hormonale disbalans

Je stemming wisselt vaak, je energie is de laatste tijd laag, je hebt regelmatig cravings naar zoet en ineens heb je last van acne. Hormonen zijn van grote invloed op ons leven. Een hormonale disbalans kan daarom erg vervelend zijn! Het beïnvloed bijvoorbeeld hoe we ons voelen, hoe we ons gedragen, onze stemming, of afvallen lukt, of je schildklier goed werkt. Maar andersom hebben ook je darmen en je lichaamssamenstelling invloed op je hormonen. Het is een vicieuze cirkel die met elkaar in verbinding staat.

Wat is hormonale disbalans?

Hormonen zijn signaalstoffen die door specifieke cellen in het lichaam worden aangemaakt en via de bloedbaan getransporteerd worden. Hormonen zijn nodig om het lichaam in stand te houden. Het hormoonsysteem wordt, zeker tegenwoordig, aardig op de proef gesteld. Het kan uit balans raken, we spreken dan van hormonale disbalans. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat het lichaam juist te veel of te weinig hormonen aanmaakt.

Welke klachten horen hierbij?

Als je last hebt van hormonale disbalans kan dat allerlei klachten met zich meebrengen, zoals: een verstoorde cyclus of onvruchtbaarheid ten gevolge van PCOS (polycysteus ovarium syndroom), overgangsklachten, acne of ongewenste gewichtstoename ten gevolge van schildklierafwijkingen.

Hoe ziet de behandeling eruit?

De oorzaak van een hormonale disbalans is soms moeilijk te achterhalen. Wat in ieder geval een positief effect heeft op de hormoonhuishouding is een gebalanceerde leefstijl. Dat is precies waar we mee aan de slag gaan bij FoodRebel. Hierin is het belangrijk om te bekijken of je voeding wel volledig is, of je een gezond vetpercentage hebt, of je voldoende beweegt en voldoende tijd vrijmaakt voor ontspanning. Deze punten zijn dan ook belangrijk om aan te pakken wanneer je te maken hebt met een hormonale disbalans.

De diëtisten van FoodRebel jou om de balans in je hormonen te optimaliseren.