Welke brood is het gezondst?

Diëtist gezondste brood

In Nederland zijn we echte broodeters. Uit de voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat er gemiddeld 4 sneetjes brood per dag per persoon gegeten worden. Dit houdt in dat het grootste deel van de graanproducten gegeten worden in de vorm van brood. Het is daarom ook niet gek dat het aanbod van verschillende broden zo groot is. Maar wat is het gezondste brood en wat is het verschil? 

De broden jungle

In de gemiddelde supermarkt is het aanbod van verschillende broden vaak heel groot. Allemaal zien ze er net anders uit en hebben ze een andere naam. Daarom hebben wij een kort overzicht gemaakt van een aantal populaire broodsoorten:

Volkorenbrood

Volkoren is door de Rijksoverheid een beschermde naam en mag alleen gebruikt worden als het meel waarvan het brood gemaakt is écht gemaakt is van de hele graankorrel. Hierdoor bevat volkorenbrood de meeste vezels (goed voor een vol gevoel en de darmen), vitaminen en mineralen. Erg gezond dus!

Witbrood

Wit is daarentegen gemaakt van enkel de kern van de graankorrel. Daardoor zitten in witbrood veel minder vezels, vitaminen en mineralen. Het vult hierdoor minder goed (je eet er dus meer van) en het geeft weinig voedingstoffen.

Meergranenbrood

Meergranenbrood moet officieel uit drie verschillende soorten granen bestaan. Het geeft dus alleen aan dat er drie soorten granen gebruikt zijn, het zegt niets over welke soort granen. Het kan dus zijn dat meergranenbrood voor een groot deel witbrood is.

Speltbrood

spelt is, net als tarwe, een soort graan en heeft ongeveer dezelfde voedingswaarden als ‘normaal’ tarwebrood. Er zijn verschillende varianten, zoals: wit speltbrood of volkoren speltbrood. Spelt is dus puur de naam van het soort graan.

Hoe donkerder, hoe gezonder

Veel mensen kijken naar de kleur van het brood en proberen aan de hand daarvan te bepalen of het brood gezond is. Een beetje jammer dat de kleur van het brood eigenlijk niks zegt of dit het gezondste brood is. Brood wordt soms donkerder gemaakt door het toevoegen van gebrande mout. Het kan dus zijn dat brood wat gemaakt is van hetzelfde meel als witbrood, er toch donker uitziet. Laat je dus niet misleiden door de kleur van het brood!

De gezondste keuze

Welk brood moet je dan kiezen? Wat is het gezondste brood? Een van de vele verschillen bij broodsoorten is het gehalte aan vezels. Vezels zijn erg belangrijk voor een goede gezondheid en kunnen helpen bij het behouden van een gezond gewicht. Vezels zorgen er namelijk voor dat je darmen goed hun werk kunnen doen, verlagen het risico op hart- en vaatziekten en geven een vol gevoel. Als je de verpakking leest kun je ook zien dat in volkorenbrood de meeste vezels zitten. Zeker als je met regelmaat brood eet, is volkorenbrood waarschijnlijk de beste keuze. Lees daarom vooral het etiket en kijk van welk soort meel het brood gemaakt is. Natuurlijk is jouw persoonlijke voorkeur ook belangrijk! Je kunt volkorenbrood daarom best eens afwisselen met een sneetje witbrood.

Ben jij benieuwd of je wel voldoende vezels binnenkrijgt? De diëtisten van FoodRebel kijken graag eens samen naar jouw voedingspatroon.