Heerlijke en gezonde tussendoortjes

gezonde tussendoortjes

Als diëtist geloven wij sterk in de kracht van gezonde tussendoortjes om onze gezondheidsdoelen te ondersteunen. Tussen de maaltijden door is het verleidelijk om naar ongezonde snacks te grijpen, maar hoe komt dat? Met een koekje en een koffie kom ik toch wel de middag door horen wij je denken. Vaak is niets minder waar. We nemen je graag mee en laten je meteen wat voorbeelden zien van gezonde tussendoortjes.

Waarom wel of geen tussendoortjes

Waarschijnlijk heb jij je ook wel eens afgevraagd of je nu wel of geen tussendoortjes moet nemen. Er zijn genoeg redenen om wel een tussendoortje te nemen. Na een goede maaltijd is je maag bijvoorbeeld leeg na 2-3 uur. Als dan jouw lunch om 12:00 is en je avondeten pas om 18:00, zit er best wel een tijd tussen. Jouw lichaam heeft brandstof en voedingsstoffen nodig om te kunnen functioneren. Dan is het wel handig om iets gezonds op dat moment te nemen, want deze verzadigen vaak ook goed. Wanneer is een tussendoortje geen goed idee? Als er alleen maar ongezonde opties zijn. Misschien herken je wel de 16:00 middagdip op kantoor. Toch nog even koffie pakken en iets lekkers om de dag door te komen. En die Mars lijkt niet veel, maar is toch snel 230 kcal. En zit je er nu vol van? Nee, helaas.

Voorbeelden van gezonde tussendoortjes

Wij hebben voor jou genoeg voorbeelden van gezonde tussendoortjes die je prima kunt nemen.

  1. Volkoren knäckebröd met cottage cheese: Volkoren knäckebröd geeft verzadiging door de vezels en de cottage cheese zorgt voor eiwitten. Je kunt ze extra beleggen met groente voor een hartige variant. Liever een zoete variant? Dan kun je ze beleggen met stukjes fruit.
  2. Komkommerschijfjes met hummus: Komkommerschijfjes zijn verfrissend en knapperig, terwijl hummus zorgt voor een heerlijke, eiwitrijke dip. Hummus is een goede bron van vezels en gezonde vetten, terwijl komkommer hydraterend is en belangrijke vitaminen bevat.
  3. Geroosterde kikkererwten: Geroosterde kikkererwten zijn een knapperig alternatief voor chips. Ze zitten boordevol eiwitten, vezels en essentiële voedingsstoffen. Breng ze op smaak met wat olijfolie en kruiden, zoals paprikapoeder en knoflookpoeder, voordat je ze roostert in de oven.
  4. Appelplakjes met pindakaas: Appelplakjes zijn een zoete traktatie op zich, maar combineer ze met een lepel natuurlijke pindakaas voor een heerlijke snack. Pindakaas bevat gezonde vetten en eiwitten die je energie geven en je langdurig verzadigd houden.
  5. Yoghurt of kwark met vers fruit en een handjevol noten: Yoghurt en kwark zijn rijk aan eiwitten en calcium, terwijl vers fruit extra smaak en vitaminen toevoegt. Voeg een handjevol ongezouten noten toe, zoals amandelen of walnoten, voor een knapperige textuur en extra voedingsstoffen.
  6. Groentesticks met tzatziki: Snijd paprika, wortels en selderij in reepjes en serveer ze met zelfgemaakte tzatziki. Tzatziki op basis van Griekse yoghurt bevat probiotica die goed is voor de spijsvertering, en de groenten bieden een scala aan antioxidanten en voedingsvezels.
  7. Smoothie met bladgroenten en bessen: Maak een verfrissende groene smoothie door bladgroenten zoals spinazie of boerenkool te combineren met bessen, een banaan en wat plantaardige melk. De smoothie biedt een boost aan vitaminen en antioxidanten en is een geweldige manier om meer groenten in je voeding op te nemen.

Conclusie

Gezonde tussendoortjes zijn niet alleen een smakelijke traktatie, maar ook een belangrijk onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Ze voorzien ons van de nodige energie en voedingsstoffen tussen de maaltijden door en kunnen ons helpen om verstandige keuzes te maken voor onze gezondheid. Met een beetje creativiteit en planning kunnen we genieten van heerlijke tussendoortjes die ons op weg helpen naar een gezondere levensstijl. Als diëtisten kunnen wij jou helpen om ook gezonde keuzes te maken.