Eten met balans

Diëtist leefstijl

De overgang van de decembermaand naar januari, de maand die vaak draait om goede voornemens en diëten. Waar je in december de touwtjes waarschijnlijk iets liet vieren, probeer je ze in januari extra aan te trekken. Maar hoe lang hou je dat vol? Ondertussen zitten we eind maart. Hoe gaat het met jouw goede voornemens? We zien vaak dat het volhouden maar van korte duur is. De oplossing? Eten met balans! 

Gezond of ongezond

Het ligt er allereerst aan wat je als gezond ziet. Voor veel mensen is iets gezond als je er niet snel van aankomt, dus wanneer het laag in calorieën is. Hier valt wat voor te zeggen, want te veel calorieën zorgen uiteindelijk voor overgewicht. Voor een ander gaat het om het aantal vitamines en mineralen dat een bepaald product bevat. Ook hier valt wat voor te zeggen, want we hebben voldoende vitamines en mineralen nodig om optimaal te functioneren. Daarbij gaat gezond eten ook om eten wat je lekker vindt. Want je mentale gezondheid doet er ook toe!

Je kunt daarom een product niet altijd bestempelen als gezond of ongezond. Het gaat er veel meer om dat je niet té vaak en té veel van een bepaald product eet. Het gaat om het totale plaatje.

Algemene richtlijnen

Zo veel mogelijk gezond eten is natuurlijk wel belangrijk. Het vermindert de kans op bepaalde ziektes en je voelt je energieker. Er zijn niet voor niets algemene richtlijnen die helpen om een gezond eetpatroon te creëren. De meest bekende richtlijn is waarschijnlijk het eten van twee stuks fruit en 250 gram groente per dag. Toch hebben veel mensen moeite met het vinden van een balans tussen gezond eten en eten waar je zin in hebt of eten voor de gezelligheid.

Streng zijn voor jezelf

Denk nog heel even terug aan de decembermaand, toen vlogen de lekkere dingen je waarschijnlijk om de oren. Volgens de richtlijnen allemaal niet echt gezond. Maar had je het dan niet moeten eten? Zeker niet! Jezelf van alles ontzeggen werkt namelijk averechts. Je krijgt namelijk alleen maar meer zin in alles wat je niet mag eten. Grote kans dat je het een tijdje volhoudt en daarna juist heel veel gaat eten omdat je het al die tijd niet mocht.

Je kunt in principe van alles wat je lekker vindt genieten. Het is een kwestie van de balans zoeken tussen ‘gezonde’ producten, ‘minder gezonde’ producten en je dagelijkse beweging.

Heb je moeite met het vinden van een goede balans en die goede voornemens een keer wél volhouden? De diëtisten van FoodRebel helpen je hier graag bij! Maak jouw afspraak hier!