Duurzame voeding

Diëtist Duurzaam

Tips voor een gezond en duurzaam eetpatroon

Je ontkomt er tegenwoordig niet aan: duurzaamheid. We weten allemaal wel iets van duurzaamheid,
maar het is ook een ingewikkeld onderwerp met veel verschillende aspecten. Dat voeding een
belangrijke rol speelt binnen duurzaamheid zal je waarschijnlijk ook niet ontgaan zijn. Maar is
duurzaam eten niet moeilijk? Kost het geen extra moeite? En is het niet heel duur?
Hieronder vind je een aantal tips om gezond en duurzaam te eten. Spoiler: Het is helemaal niet duur
of moeilijk en duurzaam eten gaat vaak hand in hand met gezond eten.

Restjes, restjes en nog eens restjes

Je gooit op de gok pasta in een pan en wanneer het eenmaal gekookt is blijkt dat je er een heel
weeshuis mee kan voeden. Maar ja, wat ga je met al die overgebleven pasta doen? Het is zonde om
weg te gooien en het is ook niet duurzaam. Wanneer eten wordt weggegooid is die voeding voor
niets geproduceerd en is al het water, land en energie wat hiervoor gebruikt is eigenlijk verspild.
Investeer in een paar bewaarbakjes en doe het overgebleven eten in de koelkast/vriezer. Wedden
dat je er nog iets lekkers mee kan maken? Eet je het zelf echt niet meer op, dan worden je
kookkunsten vast gewaardeerd door je buren of vrienden. Het kan ook helpen om je porties af te
wegen en de voorraadkast goed te checken voor je het zoveelste pak spaghetti in huis haalt.

Probeer wat minder te snacken

Het is niet alleen goed voor je lichaam om wat minder chips, snoep of koekjes te eten, het is ook nog
eens duurzaam. Deze snacks zijn in principe ‘overbodig’, je eet ze puur voor de smaak of de
gezelligheid. Al dit ‘overbodige’ eten moet natuurlijk wel geproduceerd worden, terwijl je lichaam er
eigenlijk niks aan heeft. Tuurlijk kun je af en toe nog steeds een zakchips openmaken tijdens een
Netflix avondje, maar probeer het te beperken. Beter voor je lichaam en beter voor het milieu.

Eet eens vegetarisch

Het eten van vlees, met name rood vlees, is niet zo goed voor het milieu. Het produceren van vlees
kost namelijk veel water, energie en land. Daarbij stoten bijvoorbeeld koeien schadelijke stoffen uit
die slecht zijn voor het milieu. Dus plan bijvoorbeeld één keer per week een vegetarische dag. Er zijn
tegenwoordig heel veel lekkere vleesvervangers en ook peulvruchten dienen als een goede
vervanging van vlees. Daarbij hoef je maar te googelen en vindt je duizenden lekkere en vegetarische
recepten. Heb je behoefte aan wat tips om makkelijker vegetarisch te eten? Lees dan binnenkort de
blog met tips hierover.

Koop seizoensgebonden groente en fruit

Groente en fruit eten is niet alleen gezond voor je lichaam, het is ook vaak een duurzame keuze.
Vaak?? Hoor ik je denken. Binnen de categorie groente en fruit zijn er namelijk duurzame en minder
duurzame keuzes. Groente en fruit uit het seizoen is een duurzame keuze. Dus laat die pompoensoep
maar komen in de herfst! Er zijn ook soorten groente en fruit die het hele jaar door een duurzame
keuze zijn, zoals: broccoli, rode kool, wortel, appel of banaan.

Zoals je hierboven leest is het echt niet ingewikkeld en kun je met kleine aanpassingen al een groot verschil
maken!