Darmklachten tijdens vakantie

Darmklachten

Of je dit jaar nou toch nog last minute een weekje Kreta pakt of liever vakantie viert in eigen land: wanneer je op vakantie bent eet en leef je vaak anders dan normaal. Al die plotselinge veranderingen zijn een grote error voor je lichaam en kunnen ervoor zorgen dat je darmen flink van slag raken. Veel mensen ervaren darmklachten tijdens te vakantie, maar ook misschien wel ervoor en/of erna. Het kan ook klachten als verstopping, een opgeblazen gevoel, buikpijn en winderigheid geven. Maar hoe komt dit? En wat kun je ertegen doen? 

Wat gebeurt er in mijn lichaam?

Je darmen zijn gevoelig voor omgevingsprikkels en zijn het gelukkigst wanneer je structureel gezond eet, voldoende beweegt, voldoende drinkt en niet te veel strest. Je raadt het al: wanneer je op vakantie gaat is dit vaak niet (meer) het geval. Plotseling verandert er een heleboel. Denk bijvoorbeeld aan de inpakstress, het lange reizen en een ander klimaat. Daarbij komen ook nog eens een ander voedingspatroon, een vreemd bed en een nieuwe leefomgeving. Niet zo gek dus dat je darmen dan een beetje van slag kunnen raken. Gelukkig kun je veel doen om je darmen gelukkig te houden en spijsverteringsklachten tijdens de vakantie te verminderen.

Welke rol speelt voeding?

YES, vakantie! Hola stokbrood met kruidenboter, borrelhapjes en cocktails. Het eetpatroon van de gemiddelde vakantieganger zit vol lekkers, maar bevat vaak weinig vezels. En die zijn juist zo belangrijk voor een goede darmwerking. Voedingsmiddelen die veel vezels bevatten en waarmee je je darmen een plezier doet zijn bijvoorbeeld groente, fruit, volkorenproducten en zilvervliesrijst. Je vakantie is natuurlijk een tijd om te genieten en te relaxen, dus ga vooral lekker uit eten en geniet van je wijntjes op het terras. Maar drink daarnaast ook voldoende water, eet dagelijks groente en fruit (neem bijvoorbeeld een salade als bijgerecht) en kies eens bruin brood bij het ontbijtbuffet.

Hoe ga je om met vakantiestress?

Onze hersenen en darmen communiceren continu met elkaar. Het is dus heel logisch dat stressvolle situaties er soms voor kunnen zorgen dat de wc je beste vriend is of dat je juist niet meer naar de wc kunt. Wil je ontspannen beginnen aan je vakantie? Voorkom dan dat je 5 minuten voor vertrek nog in paniek het huis overhoop moet halen op zoek naar je favoriete badslippers. Bereid je goed voor: maak lijstjes zodat je niets vergeet, pak ruim van tevoren in, probeer goed uit te rusten voor je vertrekt en plan je reis tot in de puntjes.

En hoe zit het dan met bewegen?

Thuis maakte je misschien dagelijks een wandeling of sportte je regelmatig, maar nu is de enige beweging die je krijgt het loopje van je strandstoel naar de cocktailbar. Of misschien ontdek je tijdens de vakantie juist je innerlijke wandelaar en beweeg je opeens veel meer dan normaal. Beide veranderingen kunnen veel invloed hebben op je darmen. Beweging is namelijk een belangrijk onderdeel van een goede vertering. Stel je maar eens voor: wanneer je de hele dag op je kont zit, ‘zitten’ je darmen ook stil. Als je graag een fijn toiletbezoek wilt is het dus belangrijk om ook tijdens je vakantie te bewegen. Ga bijvoorbeeld zwemmen of maak mooie wandelingen door de omgeving.

Sommige veranderingen zijn natuurlijk onvermijdelijk wanneer je op vakantie gaat. Daarnaast is de één daar gevoeliger voor dan de ander. Je vakantie is bedoeld om lekker te genieten en wij zullen dan ook de laatsten zijn die je zullen vertellen om zo gezond mogelijk te leven in die periode. Wees dus niet te streng voor jezelf en maak je niet te druk! Maar wees je bewust van de veranderingen in je lichaam en hoe je hiermee om kunt gaan.

Wil je meer weten over de invloed van voeding op je darmen of heb je vaker last van maag- en darmklachten? Neem gerust contact op met de diëtisten van FoodRebel!