5 voordelen van plantaardig eten

plantaardige voeding

Vegan eten is hip, we kunnen er niet meer omheen. In de praktijk merken wij zeker ook dat steeds meer mensen de overstap maken naar een (meer) plantaardig eetpatroon. De redenen om deze overstap te maken zijn uiteenlopend, daarom zetten we vandaag de 5 voordelen van plantaardig eten voor je op een rijtje.

  • Vriendelijk voor dier & milieu

Om te beginnen is vegan eten de meest dier- en milieuvriendelijke manier van eten. Het produceren van dierlijke producten vereist meer landbouwgrond, meer water, zorgt voor een grotere methaan en co2 uitstoot en is een van de grootste milieuvervuilers waar we op dit moment mee te maken hebben. Wil je je voedselafdruk verkleinen? Dan is (meer) plantaardig eten het beste wat je kunt doen.  Over diervriendelijkheid valt ook een hoop te zeggen. We zijn met ontzettend veel mensen op de wereld en als we zo veel dierlijke producten blijven eten als nu, dan is diervriendelijkheid geen optie. We hebben te maken met massaproductie om de productie zo hoog mogelijk te houden en de kosten zo laag mogelijk. En wie betalen de hoofdprijs? De dieren!

  • Hogere vezelinname en gezonde darmen

Ten tweede krijg je via een plantaardige voeding véél meer vezels binnen. Wist je dat de gemiddelde vezelinname in Nederland 20 gram is? (Bron: voedselconsumptiepeiling). De ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) ligt op 30 à 40 gram, hier valt een hoop winst te behalen dus.

Vezels zijn een van de meest ondergewaardeerde nutriënten, we eten er massaal te weinig van en de voordelen die ze bieden zijn eindeloos! Zo zorgen ze voor een stabiele bloedsuiker, een snellere en langere verzadiging. Dit kan weer leiden tot gewichtsverlies of makkelijker behoud van een gezond gewicht. Verder spelen vezels een cruciale rol in darmgezondheid. Tot slot kunnen vezels ook bijdragen aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte omdat ze binden aan het slechte LDL cholesterol en dit weer mee naar buiten gaat. Door vegan te eten kom je makkelijk aan minimaal 30-40 gram vezels per dag wat dus zeker geen straf is voor je gezondheid.

  • Hormonale gezondheid

Hormonale gezondheid is wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij een plantaardige voeding. Zeker aangezien soja regelmatig nog in slecht daglicht wordt gezet met een potentieel negatief effect op je hormonale huishouding. Hier hoef jij je bij een normale soja-inname overigens niet veel zorgen over te maken. De fyto-oestrogenen blijken juist op zichzelf al gezondheidsvoordelen te bieden!

Waar je men vaak niet over over hoort, is de grote hoeveelheid hormonen die je binnenkrijgt via dierlijke voeding en mooi omzeilt met een vegan eetpatroon. In sommige landen worden er zelf extra hormonen en antibiotica aan dieren gegeven wat dus ook in jouw eten terecht komt. DIt is funest voor jouw eigen hormonale gezondheid. Heb je last van hormonale klachten? Dan is een gezonde basisvoeding met voldoende onverzadigde vetten (noten, pitten, zaden), langzame koolhydraten met vezels (volkorenproducten en peulvruchten), weinig ontsteking bevorderen en veel ontstekingsremmende stoffen een belangrijke eerste stap. Meer planten eten helpt je hierbij al goed op weg.

  • Meer variatie

Wanneer je je leefstijl 180 graden draait zul je een hoop aanpassingen moeten maken. Wij mensen zijn gewoontedieren en in de praktijk zien we vaak eenzijdige eetgewoontes naar voren komen. Elke dag, twee keer per dag een boterham met kaas en in de avond een makkelijk AVG’tje maken is voor een hoop mensen heel normaal.

Vegan koken vraagt om hele andere producten en vereist andere bereidingswijzen. Zeker als je meer onbewerkte plantaardige producten wilt gebruiken zoals peulvruchten, tofu, tempeh, pitten en zaden, et cetera. Door je meer in de plantaardige keuken te verdiepen en deze, wellicht voor jou onbekende producten gaat introduceren, dan zal variatie geen punt meer zijn. De eerste weken of maanden zal het wellicht wat meer tijd en aandacht kosten, maar naar verloop van tijd heb je vast en zeker de draai te pakken en maak je van elke maaltijd weer een ander feestje.

  • Lager risico op welvaartsziekten

Mensen die plantaardig eten kunnen het risico op het ontwikkelen van welvaartsziekten zoals obesitas, een hoog cholesterol, hoge bloeddruk, diabetes en sommige vormen van kanker verkleinen. Dit komt mede door de hogere inname van vezels, groente, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten, noten en zaden. Daar tegenover staat ook een lagere inname van verzadigd vet uit (vet) vlees en (volle) zuivelproducten bijvoorbeeld. Veel voordeel merk je ook omdat men zich meer bewust wordt van hun huidige eet- en leefpatroon doordat ze een grote verandering aanbrengen. Meer variatie, meer beweging, gezondere producten, noem maar op. Maar let op: vegan eten hoeft niet per se gepaard te gaan met het veelvuldig eten van de bovenstaande gezonde producten. De supermarkten staan tegenwoordig stampvol met bewerkte en minder voedzame producten zoals ijs, koekjes, chocopasta, alcoholische dranken en andere snacks. Deze producten zijn wel vegan maar wanneer je deze veelvuldig gebruikt en daarbij onvoldoende onbewerkte producten consumeert zul je helaas niet automatisch gezonder zijn.

Wanneer je wél voor de onbewerkte plantaardige producten kiest kun je dus ontzettend veel gezondheidsvoordelen behalen.

Wil jij meer plantaardig of volledig vegan eten? Daar kan o.a Manon jou bij helpen!